Mit kell tudnia egy jó macskakajának? Mennyi hús legyen benne? Hogyan döntsük el, hogy melyik konzervet válasszuk? Utánajártunk!
Kor |
Etetések száma naponta |
Állat testtömege (kg) |
Táplálékfelvétel (g) |
Napi Joule-szükséglet (kJ) |
6 hetes korig |
Az anyja táplálja |
|
|
|
6-8 hetes |
6 |
0,6 |
150 |
630 |
3 hónapos |
5 |
0,9 |
200 |
840 |
4 hónapos |
4 |
1,2 |
230 |
970 |
5 hónapos |
3 |
1,5 |
260 |
1090 |
6 hónapos |
2 |
1,9 |
250 |
1220 |
7 hónapos |
2 |
2,3 |
320 |
1300 |
8-9 hónapos |
1-2 |
2,4 |
310 |
1260 |
9-10 hónapos |
1-2 |
2,5 |
300 |
1220 |
10-11 |
1-2 |
2,6 |
300 |
1220 |
1 év - |
1-2 |
2,7 |
290 |
1180 |
Minden macskatulajdonos szeretne jó minőségű, egészséges és tápanyagban gazdag eledelt vásárolni kedvencének. De mi alapján lehet választani? Hogyan döntsük el, hogy a polcról leemelt konzerv jó-e vagy sem?
A reklámokban nem bízhatunk, hiszen olyan terméket is beállítanak jónak, magas tápértékűnek, amelyik sosem látott húst. Akkor mégis ki fog nekünk tanácsot adni? A legegyszerűbb, ha tájékozódunk mik azok a fontos vitaminok és ásványi anyagok, melyeket mindenképp tartalmaznia kell a macskaeledelnek és végigböngésszük a konzervek hátoldalán található címkéket.
Ha pár fontos összetevőt megjegyzünk, akkor egyszerűen kiszűrhetjük a gyenge minőséget és legközelebb már tudni fogjuk mit tegyünk a kosarunkba. De megkérdezhetjük állatorvosunkat is, ő a cica egészségi állapotának, korának megfelelő tápot fogja majd javasolni. Akinek ez sem elegendő, annak segítségére lehet a következő táblázat, amely megmutatja, hogy hányszor kell ennie és hány KJ-t kell bevinnie cicájának naponta
Húst, hússal?
Ami a gyakorlott szemet is megtévesztheti, az a konzervek csekély mennyiségű hústartalma. A macskaeledelek legtöbbször ugyanis 4-5%-os hústartalommal "büszkélkedhetnek". Feltehetjük a kérdést, hogy miért csak ennyit, hiszen a macskák húsevők. Vagy mégsem? A kérdésre a választ dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem Takarmányozási Tanszékének munkatársa adja meg:
"A macskákat valóban húsevő állatnak tekintjük, azonban helyesebb lenne a "ragadozó" kifejezést használnunk. Ugyanakkor egyik húsevő állatfaj táplálkozására sem jellemző a kizárólagos színhús evés, hiszen természetes körülmények között a prédaállataikat szőröstül bőröstül, csontostul, belestül fogyasztják el. A 4%-os hústartalom, ha figyelembe vesszük azt, hogy mindez egy 75%-os nedvességtartalmú eledelben van, akkor (visszaszámolva szárazanyagra) kb. 14-18%-os tényleges hústartalmat jelent. Ugyanakkor egy állatnak - attól függetlenül, hogy milyen életmódot folytat - nem hússzükséglete, hanem fehérjeszükséglete van.
A felnőtt, egészséges macskák nyersfehérje-szükséglete 30-35% közé tehető. Ha figyelembe vesszük, hogy a hús a macskák számára nagyon jól emészthető, biológiailag nagy értékű fehérjének számít, és ehhez még hozzáadjuk a konzervben található többi takarmány-alkotórész fehérjetartalmát is, minden bizonnyal a konzerv fehérjetartalma fedezni fogja az állat fehérjeszükségletét."
Tehát, ha a 4%-os hústartalom mellett a konzervben megtalálható a macskák számára fontos ásványi anyag- és vitamintartalom, akkor megnyugodhatunk, mert cicánk nem fog rosszul járni. |